Citronpaj med maräng

Citronpaj med maräng!

Smarrigt recept på citronpaj med maräng. Receptet är lite svårt att göra, men ack så god när pajen väl är färdig.

Ingredienser
(8-10 portioner)

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Pajfyllning:
2 citroner (knappt 1 dl juice)
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här:
1. Mixa ihop smör, socker och ägg smidigt.
2. Rör ner mjölet och samla till en deg.
3. Låt pajdegen vila kallt i en timme.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter.
6. Grädda pajskalet i 10 minuter
7. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

8 Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
9. Tvätta citronerna ordentligt och riv skalet fint och pressa ut citronjuicen.
10. Vispa ihop citronjuice, citronskal och äggulor.
11. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
12. Låt den kallna och häll i pajskalet.

13. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet.
14. Fördela jämnt på citronpajen.
15. Grädda pajen i ca 3 minuter.

(more…)

Citronpaj med lime

Citronpaj med lime!

En smarrig citronpaj med lime – en bra balans mellan surt och sött!

Ingredienser:
(10-12 portioner)

Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör eller margarin
1 äggula eller 2-3 msk vatten

Pajfyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 lime
1 citron

Garnering:
1 lime
florsocker

Gör så här, pajskal:
1. Börja med att göra pajskalet.
2. Låt smöret/margarinet smälta till rumsvarmt.
3. Rör ihop smör/margarin, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
5. Ställ in i kylen ca 30 minuter eller frysen ca 10 minuter.

Gör så här, fyllningen:
1. Vispa ägg och socker pösigt i en skål. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas).
2. Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften.
3. Tillsätt limesaft och limeskal till smeten och rör ihop till en jämn smet.
4. Häll smeten i pajskalet.
5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.
6. Låt pajen svalna.
7. Avsluta med att sikta över florsocker och skiva lime som du garnerar pajen med.

Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde (3 dl).

(more…)