Citronpaj med maräng!
Smarrigt recept på citronpaj med maräng. Receptet är lite svårt att göra, men ack så god när pajen väl är färdig.
Ingredienser
(8-10 portioner)
Pajskal:
125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Pajfyllning:
2 citroner (knappt 1 dl juice)
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
Gör så här:
1. Mixa ihop smör, socker och ägg smidigt.
2. Rör ner mjölet och samla till en deg.
3. Låt pajdegen vila kallt i en timme.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter.
6. Grädda pajskalet i 10 minuter
7. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
8 Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
9. Tvätta citronerna ordentligt och riv skalet fint och pressa ut citronjuicen.
10. Vispa ihop citronjuice, citronskal och äggulor.
11. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
12. Låt den kallna och häll i pajskalet.
13. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet.
14. Fördela jämnt på citronpajen.
15. Grädda pajen i ca 3 minuter.